Royal Taste of India – En smak av India

Den 7. juli 2020 åpnet familierestauranten «Royal Taste of India» på Ask i Gjerdrum. – Det er veldig mange som elsker maten og servicen vi gir. Folk føler seg hjemme hos oss, sier Nitexh Bhardwaj.

– Vi så dette stedet og brukte noen uker på å vurdere om vi skulle ta sjansen eller ikke. Vi har jo peiling på hvordan drive indisk restaurant. Vi har kjørt forbi her mange ganger og ville prøve. Og det har vi gjort. Og det har gått veldig fint helt siden åpningen. Vi liker å være her. Folk er så snille og hjelpsomme, sier Rakesh, som har lang erfaring i restaurantbransjen. 

– Vi er ikke så kjent med Gjerdrum. Vi har reist gjennom her, men aldri tenkt at det skulle være så fint sted. Også er det mange som kommer til restauranten igjen og igjen. Vi kjenner de igjen og de føler seg velkommen, fortsetter Nitesh. 

Familierestaurant

Restauranten eies og drives av familien Bhardwaj/Singh som har sine røtter i indiske Punjab. Nitesh Bhardwaj er styreleder, Nitesh’ onkel Tajinder Pal Singh er nestleder og tante Deep Davinder Kaur daglig leder. Nitesh’ far Rakesh Bhardwaj er restaurantens altmuligmann og mentor for sin sønn. Tilsammen har de lang erfaring i det å drive restaurant. I tillegg til avdelingen i Gjerdrum, er de i ferd med å starte opp ny restaurant i Brummunddal.


Eiere og drivere av restauranten: Fra venstre; Tajinder, Nitesh og Rakesh.

Det indiske kjøkken

Det indiske kjøkken regnes som en av verdens mest varierte, noe som skyldes landets kulturelle mangfold og klimavariasjoner fra subtropiske til alpine områder. Det er et kjøkken med komplekse krydderblandinger og uendelige varianter av regionale og lokale smaker som dekker hele spekteret fra krydret, surt, søtt og noen ganger bittert. Kjøkkenets mest vanlige og brukte krydder er gurkemeie, koriander, spisskummen, chili, ingefær, hvitløk, sort pepper. Mange oppskrifter inneholder også sennepsfrø, fenugreek, kardemomme, nellik, muskat, tamarind og safran. Den utstrakte bruken av krydder blir også regnet å ha helsefordeler i tillegg til å gi god smak.

  • Nord-India – mest kjent for utstrakt bruk av melkeprodukter, sauser og tandoor.
  • Øst-India – kjent for desserter og søtsaker.
  • Sør- og vest-India – bruker mye ris, korn og sjømat.

– Menyen holdes så tradisjonell som mulig. Alle rettene du smaker hos oss er etter hjemmelaget Indisk konsept. Vi har de kjøkkenredskaper som skal til, som en tandoor (sylinderformet leirovn), for å få den helt spesielle smaken vi har her hos oss. Vi forsøker å plukke ut og lage retter fra forskjellige steder i India, og har laget en meny ut av det. Vegetariske retter fra nord i landet, noen av kjøttrettene fra midten av India. Biryani (stekt ris, krydder, kjøtt/grønnsaker og yoghurt) kommer fra Tamilerne og er vanlig på Sri Lanka, sier Nitesh.

Indisk drikke

Det drikkes mye te og kaffe i India. Te tilbredes stort sett som chai/masala chai, dvs. teblader trukket med en miks av vann og krydder som kardemomme, cloves, cinnamon, ingefær, sukker og varm melk. Den mest eksklusive teen dyrkes i Darjeeling og Assam. Indisk filterkaffe er veldig populært i sør-india hvor de mest eksklusive varianter av coffee arabica dyrkes i området rundt Mysore.

– Mange drikker chai te etter maten. Vi har vår egen måte å tilberede chai te, sier Nitesh. 

– Her i Gjerdrum er det mange som liker Indisk øl, og vi har et stort utvalg. Vi har blant annet Chakra, Kingfisher og Cobra Beer. Alle disse forskjellige er merker som kommer fra India, sier Nitesh. 

– Vi selger også vin fra Dindori, som er en stor vingård i India. De har både hvit og rød vin som passer veldig godt til krydret mat, fortsetter Nitesh. 

Restaurant, catering og takeaway

Familien forteller at folk både koser seg med middag i restauranten på Ask og bestiller for å ta med og spise hjemme. 

– Catering tar vi bare ved store bestillinger, som store bursdagsselskap og konfirmasjoner. Vi har hatt noen i sommer og alle var veldig fornøyde, sier Nitesh.

I en travel hverdag kan det være både godt og lettvint å bestille indisk takeaway når man ikke har tid eller overskudd til å lage middag selv. Også er det så enkelt å ringe inn en bestilling og hente 20-30 min senere.

The Royal Taste of India kan tilby mange av sine kjøtt-, fisk-, fugl, vegetar- og veganretter både gluten- og laktosefri.

Kilder: Traveltips.usatoday.com, Newworldencyclopedia.org.

Punjab


Punjab er en delstat nordvest i India. Største industri i Punjab er jordbruk, hvor viktigste produkter er hvete, ris, mais, oljefrø, hirse, bomull, spirer, sukkerbeter og poteter. Punjab er største leverandør av hvete til resten av India. Viktigste industribransje er tekstilindustri. Turisme er en økende virksomhet.

Dindori vin


Dindori er en vingård i distriktet Nashik i Maharashtra i India. Nashik er en av de største og beste regioner for å dyrke vindruer i India. Dindori dyrker franske druer som Sauvignon Blanc, Chenin Blanc, Sauvignon og Shiraz i tillegg til flere andre internasjonale druer. Både rød og hvit vin fra Dindori er laget for å passe til det indiske kjøkken og har fått høy poengsum fra Novel Wines (UK). Dindoris produsent, Sula Vineyards, er anerkjent som en høykvalitets vinprodusent. 

Kilder: Wikipedia.org, Novelwines.co.uk, Corkingwines.co.uk.

Skroll til toppen